Od marta primena Zakona o redovnosti plaćanja

Bez autora
Jan 15 2012

Sredinom nedelje biće predstavljen Nacrt zakona o redovnosti plaćanja obaveza sa rokom do najviše 60 dana, koji će važiti i za privatni i za javni sektor, a počeće da se primenjuje najkasnije prvih dana marta. Vladina uredba o ograničenju redovnosti plaćanja dala je polovične rezultate, a ideja novog zakona je, osim ograničenja rokova plaćanja, da bude ubrzan protok novca i poboljša likvidnost privrede.Novina u zakonu je što će važiti i za državni, odnosno javni sektor i za javna preduzeća, odnosno za sve budžetske korisnike, kao i za privatne kompanije.

Od marta primena Zakona o redovnosti plaćanjaMinistar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je danas da će sredinom nedelje biti predstavljen Nacrt zakona o redovnosti plaćanja obaveza sa rokom do najviše 60 dana, koji će važiti i za privatni i za javni sektor, a početi da se primenjuje najkasnije prvih dana marta.

Vladina uredba o ograničenju redovnosti plaćanja dala je polovične rezultate, a ideja novog zakona je, osim ograničenja rokova plaćanja, da bude ubrzan protok novca i poboljša likvidnost privrede, rekao je ministar Ćirić za Tanjug.

Ćirić je ukazao da je novina u zakonu što će važiti i za državni, odnosno javni sektor i za javna preduzeća, odnosno za sve budžetske korisnike, kao i za privatne kompanije.

"To je negde na liniji iskustva koje smo videli i u Hrvatskoj i u Evropskoj uniji, gde je taj rok 45 dana", kazao je Ćirić i napomenuo da su za nepoštovanje odredbi tog zakona predviđene kazne i penali i za pravna i za odgovorna lica.

Ćirić je za sredu, 18. januar najavio održavanje okruglog stola posvećenog nacrtu tog zakona, kada će razmeniti mišljenja predstavnici države sa relevantnim udruženjima i poslodavaca, privrednicima i predstavnicima kompanija i privredne komore.

"Moja ideja je da i pred medijima razgovaramo o tom zakonu, da bi došli do najboljeg rešenja, a ideja da budu ubrzani tokovi novca, popravi likvidnost u sektoru, a prosečni rokovi plaćanja, koji zavisno od sektora do sektora idu od 90, 100, 120 do negde 180 ili 200 dana, svedu na razumnu meru i da taj rok teče od momenta pružanja usluga, odnosno isporuke robe", objasnio ministar ekonomije.

Ministar Ćirić očekuje da će se u razgovoru za okruglim stolom doći do najboljih rešenja, da predlagači zakona čuju reakcije privrede, kako bi predloženi propis bio poboljšan i takav upućen u proceduru Vladi Srbije.

Ćirić je rekao da, ukoliko sve bude u redu, očekuje da će zakon biti usvojen u parlamentu krajem januara ili početkom februara, a u martu bi trebalo da se primenjuje da bi što pre dao efekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik